
W przypadku prowadzenia gospodarstwa domowego wiele osób korzysta z metod, które stosowały babcie czy prababcie. Wraca się do tradycyjnych sposobów na utrzymywanie czystości powierzchni i rzeczy, które są ekologiczne i ekonomiczne. Dziś spróbujemy odpowiedzieć na pytanie, czy gotowanie ścierek kuchennych ma sens? Jakie tkaniny można w ten sposób odświeżać?
SPIS TREŚCI:
- Jakie ścierki można gotować, a które wymagają prania jedynie w pralce?
- Jak gotować ścierki kuchenne?
- FAQ
Jakie ścierki można gotować, a które wymagają prania jedynie w pralce?
Ściereczki kuchenne do wycierania rąk należy regularnie prać. Niezależnie od tego, czy pojawiły się na nich plamy, czy też nie, trzeba tę czynność powtarzać przynajmniej raz na dwa lub trzy dni. Jeśli ścierka jest dużo użytkowana, to trzeba wymieniać ją nawet codziennie. Warto przy tym podkreślić, że żywotność ściereczek kuchennych może wynosić do roku, gdyż częste pranie osłabia właściwości tkaniny.
Zamiast prać, można ścierki gotować, ale dotyczy to tylko i wyłącznie ściereczek bawełnianych. Jeśli ściereczki wykonane są z mikrofibry, to nie można ich wygotowywać i należy je prać w pralce w temperaturze 40 stopni. Aby nie utraciły swoich chłonnych właściwości, nie należy stosować dodatkowych środków zmiękczających.
Jak gotować ścierki kuchenne?
Ściereczki bawełniane są potrzebne nie tylko do wycierania rąk, ale również do przenoszenia gorącego garnka czy blachy czy wycierania blatów na sucho. Powinny być sterylnie czyste. Aby pozbyć się nieprzyjemnego zapachu czy plam, można je wygotować. Wystarczy włożenie ściereczek do garnka wypełnionego do 2/3 objętości gorącą wodą, a następnie dodanie szklanki sody oczyszczonej, niewielkiej ilości płynu do mycia naczyń, a także szklanki octu. Całość należy gotować przez około 8 minut. Po ostygnięciu należy wykręcić ściereczki, a potem można jej jeszcze uprać w pralce. Brudne ściereczki, na których widoczne są stare plamy w ten sposób można odświeżyć przed upraniem w pralce.
Sprawdź także:
- Niewyspanie: Jakie Są Przyczyny i Skutki Braku Snu?
- Stare plamy z pleśni - czy można je wywabić?
- Materac Hilding - Opinie i Recenzje Klientów
FAQ
-
Ile sody do gotowania ścierek?
Ściereczki kuchenne można wygotować z dodatkiem płynu do mycia naczyń oraz octu. Jeżeli chodzi o ilość sody, to potrzeba zwykle dodania szklanki na średniej wielkości garnek, około pięciolitrowy. Ściereczki możesz wyprać też w misce, sięgając po gorącą wodę, łyżkę boraksu, 3 łyżki sody oczyszczonej i orzechy piorące.
-
W czym wygotować ścierki?
Ścierki najlepiej wygotować w dużym garnku. Najlepiej sprawdzi się taki o pojemności ok. 5 litrów. Można też sięgnąć po miskę. Nasze prababcie nie miały do dyspozycji pralek i właśnie w taki sposób radziły sobie z praniem bawełnianych tkanin.
-
Czy ściereczki kuchenne należy gotować?
Wszystko tak naprawdę zależy od Waszych przyzwyczajeń i preferencji. Pamiętajcie, że ścierek kuchennych z dodatkiem tworzyw sztucznych nie należy gotować, bo można doprowadzić do zniszczenia tkaniny. Niemniej jednak w przypadku wykonanych ze 100% bawełny jest to naprawdę dobra metoda, która pozwala pozbyć się nie tylko brudu, ale i bakterii czy grzybów z powierzchni ścierek. Oczywiście po wygotowaniu ścierki należy dokładnie wykręcić i wysuszyć, jeśli nie trafiają do dalszego prania w pralce. Dbając o ścierki, możecie też zatroszczyć się o przyjemny, świeży zapach w Waszej kuchni, a także sterylną czystość blatów podczas przygotowywania posiłków.